sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Jo Nesbø – Isänsä Poika


Sain joululahjaksi Jo Nesbøn Isänsä Poika -kirjan. Ihanaa, sillä olen aina pitänyt Nesbøn karkeasta dekkarityylistä Harry Hole -sarjaa lukiessani. Nesbøn kirjoissa on oikean elämän rosoisuutta. Ihmiset ovat kaikkea muuta kuin täydellisiä. Tavalliset ihmiset tekemässä vääriä valintoja tai elämän laitapuolen kulkijat yrittämässä korjata tilanteita paremmiksi. Rappiolla olevilla ihmisillä on ollut mahdollisuus tehdä asioita aikoinaan toisin, mutta lähtökohdat olivat valmiiksi surkeat tai surullisten yhteensattumien kautta ja niiden huonojen päätösten kautta elämä on lipunut rikollisuuteen, huumeisiin ja prostituutioon.

Isänsä poika pitää lukijan otteessaan jännittävän kirjan läpi. Juoni on kiehtova ja kimurantti, eikä kirjaa malta lopettaa lukemasta. Kirjan vahva tunnelma kulkee läpi kaikki 528 sivua. Kirjan päähenkilö on jo 12 vuotta vankilassa virunut murhamies ja narkomaani Sonny Lofthus, jolle toimitetaan huumeita vastineeksi muiden tekemien rikosten tunnustamisesta. Korruptoituneet virkamiehet mahdollistavat vankilan laittomuuksia. Sonnyllä on erityisen lempeä, vaitonainen puhetyyli ja kyky kuunnella. Vuosien varrella muut vangit ovat alkaneet luottaa Sonnyyn enemmän kuin vankilapappiin. Paatuneet rikolliset käyvät hakemassa synninpäästöä Sonnyltä eikä papilta. Huumeista huolimatta tai ehkä niiden takia Sonnyä pidetään mitään ymmärtämättämänä, harmittomana ja luotettavana. Sonny tokenee huumehöyryisestä maailmastaan, kun kuolemansairas vanki käy keventämässä omaatuntoaan tunnustamalla syntinsä Sonnylle merkityksellisestä asiasta. Sonny virkoaa tyhjiöstään ja ryhtyy jakamaan oikeutta itse. Hän saa kintereilleen molemmat: rikollisjengin ja lainvalvojat. Lukiessa mielessä käväisee: mikä on oikein, mikä väärin?

Kirja on pelottava kuvatessaan huumeiden käyttöä ja sen raadollisuutta. Murhat, prostituutio, parittaminen, ihmiskauppa ja julkea ahneus ovat kirjan synkkää puolta. Tilanteen kurjuudesta huolimatta koin myötätuntoa surkeaa Sonnyä kohtaan.

Minusta kirja oli erinomainen ja hyvin kirjoitettu dekkari. Kiitos joulupukille kirjasta!



Wikipediasta löytyy tietoa Jo Nesbøstä suomeksi ja englanninkielisiltä virallisilta sivuilta lisää.

Jo Nesbø (2014), Isänsä poika. Suom. Outi Menna. Johnny Kniga kustannus: Helsinki. 528 sivua. ISBN 978-951-0-40856-8.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti